‘Avukatlar ayrışırsa, toplum da ayrışır’

Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Barolar ne iktidarın, ne de muhalefetin yanında ya da karşısındadır. Barolar, adaletin temini, hukukun üstünlüğü, insan haklarının korunması ve demokrasinin varlığı adına yapılan doğruların yanındadır” dedi.
ESRA ŞASİ YAĞMUR
Mersin Barosu’na kayıtlı avukatlar, AKP hükümetinin baroların kuruluş ve seçim esaslarını değiştirmeyi hedefleyen Çoklu Baro Sistemine tepkilerini bir eylemle dile getirdi.
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Çoklu Baro Sistemi’nin 2013 yılında FETÖ projesi olarak gündeme geldiğini ve sistemin amacının baroları bölüp yönetmek ve savunmayı susturmak olduğunu ifade etti.
‘Barolar ne iktidarın, ne muhalefetin yanında’
Baroların görevinin adaletin kişilere koşulsuz şartsız dağıtılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Yeşilboğaz, “Savunma hakkı, makam-mevki gözetmeksiniz her vatandaşın temel ihtiyacıdır. Baroların bölünmesi demek, savunmanın siyasallaşması demektir. Savunma hakkı siyasallaşırsa, adalet terazisinin hak dengesi bozulur. Çoklu baro, yani yandaş baro sistemi halkı bölecektir. Avukatlar ayrışırsa, toplum da ayrışır. Yargıyı çatışmaya sokarsanız, toplumda da çatışma çıkacaktır. Barolar yoksa adalet de yoktur, adalet yoksa anarşizm vardır. Amacı devlet kurumlarını ve adalet sistemini ele geçirmek olan FETÖ’nün diş geçiremediği, ele geçiremediği tek kurum barolardır. Bunu 15 Temmuz’da hep birlikte gördük. Çünkü bizler biat etmeyiz, bizim sahibimiz yoktur. Hesap verdiğimiz yer sadece hukuk kurallarıdır, kanunlardır, vicdanımızdır, toplumdur. 2013 yılında ortaya çıkan bu FETÖ projesi, baroların güçlü yapısı ile püskürtülmüştü. Şimdi ise siyasi iktidar hem FETÖ ile mücadele ediyorum diyor, hem de FETÖ’nün çıkardığı bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. FETÖ ile nasıl mücadele ediyorsunuz? Samimiyetiniz nerede? Ülkenin tek sorunu baroların yapısı mı? Bu ülkenin ekonomik, yargı ve toplumsal sorunları var, avukatların mesleki sorunları var. Önce bu sorunlar çözülmeli. Barolar ne iktidarın, ne de muhalefetin yanında ya da karşısındadır. Barolar, adaletin temini, hukukun üstünlüğü, insan haklarının korunması ve demokrasinin varlığı adına yapılan doğruların yanındadır” dedi.