Güvenli bir yol ağı olursa işyerine bisikletle gider misiniz?

Tarsus Kent Konseyi, ‘Güvenli bir yol ağı olursa işyerine ve okula bisikletle gidip gelir misiniz’ diye sordu. Ankete katılanların yüzde 93,1’i bu soruya ‘evet’ diye yanıt verdi. Katılımcıların yüzde 35,7’si trafiğin az olduğu yerlerde bisiklet yolu olmasa da bisiklet kullanabileceğini ifade ederken, yüzde 34,7’si ise sadece bisiklet yolu olan yerlerde kullanacağını belirtti.
ESRA ŞASİ YAĞMUR
Tarsus Kent Konseyi ‘Bisiklet Dostu Kent Tarsus’ sloganıyla bir anket düzenledi. Anketle Tarsus halkının genel olarak bisiklet ve bisikletli ulaşımla ilgili görüş ve düşüncelerinin belirlenmesi amaçlandı. İnternet üzerinde 277 kişiye uygulanan ankete Tarsus Üniversitesi de destek verdi. Bu anket sonuçlarında Tarsus’un bisiklet durumu ortaya konuldu. Anketten çıkan sonuçlardan bazıları şöyle:
Yüzde 37 bisiklet yolu olmasa da bisiklet sürerim diyor
*Bisiklet kullanmayı bilenlerin oranı yüzde 91,3; kullanabileceği bir bisiklet bulunanların oranı ise yüzde 60,3 olarak belirledi.
*Katılımcıların yüzde 57,4’ü mevcut ulaşım tercihlerinden memnunken, memnun olmayanların yüzde 33,8’i maliyetlerin yüksek olduğunu, yüzde 31,7’si ise trafik sıkışıklığını memnuniyetsizlik nedeni olarak belirtti.
*Katılımcıların yüzde 18,8’i aylık ulaşım giderinin 201-300 TL arasında olduğunu söyledi.
*Evden iş erine veya okula güvenli bir bisiklet ağı olması durumunda bisikleti ulaşım aracı olarak tercih edeceğini belirten katılımcıların oranı yüzde 93,1 oldu.
*Katılımcıların yüzde 35,7’si trafiğin az olduğu yerlerde bisiklet yolu olmasa da bisiklet kullanabileceğini ifade ederken, yüzde 34,7’si sadece bisiklet yolu olan yerlerde kullanacağını belirtti.
Büyük çoğunluğun halihazırda bisikleti var
Katılımcı kadınların yüzde 84,4’ü ve erkeklerin yüzde 98,5’i bisiklet kullanmayı bildiğini söyledi. Kadınların yüzde 54,8’inin ve erkeklerin yüzde 65,5’inin halihazırda kullanabileceği bir bisiklet bulunuyor.
*Öğrencilerin yüzde 81,8’inin, serbest meslek mensuplarının yüzde 70,5’inin kullanabilecekleri bir bisiklet mevcutken, işsizlerin yüzde 62,5’inin kullanabilecekleri bir bisiklet mevcut değil.
*1001-3000 TL aralığındaki gelir grubunun yüzde 46,9’unun kullanabileceği bir bisiklet mevcut iken, 5001 TL ve üzerindekilerin yüzde 37,6’sının kullanabileceği bir bisikletleri var.