Pandemi yasakları onları da vurdu: Çalışamıyoruz. Mutlu değiliz

Düğünlerin yasaklanması onlarca sektörden çalışanı etkiledi. Sektör temsilcileri ‘Destek olmadan toparlanamayız’ diyor
Mersin’de faaliyet yürüten organizatörler, fotoğrafçılar, müzisyenler, gelinlikçiler, kuaförler, çiçekçiler ve düğün salonu işletmecileri bir araya gelerek Mersin Düğün Salonları ve Organizasyon Hizmeti Emekçileri Platformu’nu (DÜSOHEP) oluşturdu.
Platformun kurulmasının nedeni, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğünlerin yasaklanması ve bunun sonucunda sadece Mersin’de yüzlerce insanın işsiz kalmasına dikkat çekmek ve sorunlarına çözüm aramak.
Platform üyeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda bir açıklama yaparak sorunlarını dile getirdi. Eyleme bir çalışan gelinlik kıyafetiyle katıldı ve “Mutlu değiliz, eğlenemiyoruz” yazılı bir döviz taşıdı.
Platform adına hazırlanan açıklamayı okuyan Yusuf Akçayır, düğün ve organizasyon sektörü çalışanları olarak salgın sürecinde her türlü özveriyi gösterdiklerini söyledi.
Akçayır, “Bu sağlık krizinde pek çok sektörde olduğu gibi düğün ve organizasyon sektöründe de derin ekonomik hasarlar oluşmuştur. Sektörümüz, her dönemde yaşanan ekonomik kriz sonrasında hiçbir destek olmadan tamamen kendi imkanlarıyla tekrar ve tekrar ayağa kalkmıştır. Düğün ve organizasyon sektörü; müzisyen, fotoğrafçı, gelinlikçi, çiçekçi, garson, aşçı, tedarikçi, kuyumcu, güvenlik çalışanları ve bu birimlerle dirsek temasında olan yaklaşık bir milyon insana istihdam sağlamaktadır. Devletin önemli gelir kaynaklarından olan bu sektörün SGK ödemelerinden stopaja, KDV ’den personel maaşlarına, mekân kiralarından işletme giderlerine kadar ciddi miktarda bir ödeme yükü vardır. Halihazırda bir ekonomik darboğazda olan ve gelinen noktada tamamen kapanma konumuna gelen sektörün mevcut ekonomik hasardan kendi çabalarıyla kurtulması imkansızdır. Bu yüzden bilinmelidir ki şu an düğün ve organizasyon sektörüne gereken; kısıtlama değil tedbirlerin arttırılmasıdır” dedi.