Emekliler 2021’e de mutsuz giriyor

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi Basın Yayın Sekreteri Fatih Kaplan, TMBB Genel Kurulunda görüşülen; 2021 yılı Bütçe tasarısını ve emekli sendikalarına yönelik kapatma girişimlerini düzenlediği basın toplantısıyla değerlendirdi.
2021 yılı Bütçe tasarısının TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlamasıyla birlikte Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi Basın ve Yayın Sekreteri Fatih Kaplan, bütçe ve emekli sendikalarına yönelik kapatma girişimlerine ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.
Kaplan, 2021 yılı bütçesinin Cumhurbaşkanlığı’nın istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda ilerlediğini iddia ederek, “ Komisyon görüşmelerinden de anlaşılacağı üzere, Saray ve TBMM çoğunluğu bütçenin sadece kendi istekleri doğrultusunda geçmesini amaçlamakta, halkın ihtiyaçları yönünde hiçbir değişikliğe izin vermemektedir. Oysa bütçe metni, bütün bir ülkenin kaynaklarını, gelirlerini ve bunların kimlere nasıl dağılacağını belirleyen en önemli metinlerden biridir. Ülkenin bütününü, bütün kurumlarını, meslek odalarını, sendikaları, demokratik kitle örgütlerini, işçileri, köylüleri, emeklileri, esnafı, işvereni, emekçileri, kadınları, gençleri kısaca bütün yaşayanları doğrudan etkilemektedir” diye konuştu.
“Adeta kaçırılırcasına bütçe yapılıyor”
Bütçe tasarısının adeta kaçırılırcasına hazırlanıp görüşüldüğünü ileri süren Kaplan, “Bu görüşmelerde, bizlerin görüşlerine başvurulmamakta, temsil ettiğimiz kesimler yok sayılmaktadır. Bu sarayın ve TBMM çoğunluğunun siyasi tercihidir. Bu siyasi tercih de yoksullardan, kadınlardan, çalışanlardan, emeklilerden, işçilerden değil, sermayeden, rantiyeden yana kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra emekliler için uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan sendika kurma hakkımız mahkemeler vasıtasıyla elimizden alınmaya çalışılmakta, devletin uluslararası sözleşmelere uygun iç hukukta düzenlemeler yapmak yerine emeklilerin 25 yıllık sendikal geçmişini yok saymaya çalışmakta, sendikaları kapatmakla tehdit etmektedir. Bu çerçevede, Sendikamız Tüm Emekli Sen 2021 Bütçe tasarısını ve emekli sendikalarına yönelik baskı ve kapatma girişimlerini değerlendirmesini basın aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmayı ve TBMM’de bulunan ya da bulunmayan siyasi partilere görüş ve değerlendirmelerini iletmeyi bir görev olarak kabul etmektedir” dedi.
“Bu bütçe sağlıksızlığın bütçesidir”
2021 yılı Bütçe görüşmelerinin koronavirüs salgını ortamında görüşüldüğünün altını çizen Kaplan, “Son günlerde devreye giren, güya salgına karşı önlem diye adlandırılan kısıtlamalar ise, tedbir olmaktan daha fazla, halkın yaşam biçimini değiştirmeye ve baskıcı bir sistemi iyice yerleştirmeye, toplumsal muhalefetin her adımını engellemeye yönelik hale gelmiştir. Bütçede gerekli değişiklikler yapılarak gerek sağlık hizmetleri için gerek sağlık çalışanları için ayrılan pay artırılmalı, çalışanlar ve emeklilerden teşhis ve tedavi için yapılan kesintilerden vazgeçilmelidir” dedi.
“Bu bütçe emeklileri açlığa mahkum etmenin bütçesidir”
8 milyon emeklinin asgari ücretin altında ücret aldığını belirten Kaplan, “Hazine katkısı ile aylık ödemeler 1500 TL’ye çekilmiş olsa da zamlar gerçek ücretlerine yapılmakta gerçek ücretleri hazine katkılı düzeye gelinceye kadar aldıkları aylık sabit kalmaktadır. Bu uygulama emeklileri açlığa mahkum etmenin başka bir yoludur. Yine bu bütçe ile 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3 ve enflasyon farkıdır. Zam oranlarının vicdansızlığı ve komikliği bir tarafa, enflasyon oranlarının siyasi iktidarın işine geldiği gibi hesaplanıp açıklandığı bilinmektedir. Dolayısıyla 2021 bütçesi emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir” şeklinde konuştu.